Skip to main content

Absorpcia železa

Naše telo absorbuje železo zo stravy najmä v čreve, na úrovni dvanástnika. Časť tohto železa sa viaže na bielkovinu feritín, ktorá je hlavným úložiskom železa v bunkách; ďalšia časť sa viaže na transferín, ktorým sa prenáša do všetkých tkanív tela.

Pri dobrom zdravotnom stave vstrebávanie železa zo stravy pokryje približne 5 – 10 % potrieb nášho tela. Niektoré ochorenia však môžu viesť k nižšiemu vstrebávaniu živín zo stravy a tiež spôsobiť aj nedostatok železa.

Aké sú príčiny malabsorpcie železa?

Malabsorpčný syndróm označuje skupinu ochorení, ktoré spôsobujú zníženie vstrebávania určitých živín črevnou sliznicou, vrátane minerálov, ako je železo. Malabsorpcia môže byť spôsobená zápalovými ochoreniami gastrointestinálneho traktu (napr. Crohnovou chorobou) alebo enzymatickými poruchami črevnej sliznice. Ďalšími príčinami môžu byť bakteriálne alebo vírusové infekcie tráviaceho traktu alebo nerovnováha bakteriálnej flóry čreva (dysbióza).

Tieto typy porúch vo všeobecnosti menia vstrebávanie makroživín (bielkovín, tukov, sacharidov) a mikroživín (vitamínov, minerálov vrátane železa), čo vedie k dlhodobému nedostatku týchto látok.

Malabsorpcia železa ovplyvnená stravou v spojení s inými faktormi, ako sú špecifické fyziologické stavy (napríklad u žien tehotenstvo, dojčenie a menštruačný cyklus) alebo patologické stavy, môže viesť k sideropénii (nedostatku železa).

Ako prebieha vstrebávanie železa?

Železo prijaté stravou sa vstrebáva v bunkách črevnej sliznice a odtiaľ sa ukladá najmä v pečeni a slezine alebo sa transportuje do iných tkanív tela. Časť tohto železa sa využíva na tvorbu hemoglobínu, myoglobínu alebo na činnosť niektorých enzýmov.

Železo z potravín živočíšneho pôvodu sa vstrebáva ľahšie ako železo z potravín rastlinného pôvodu.
Ak strava nestačí odstrániť nedostatok železa alebo pokryť zvýšený dopyt po tejto živine, môžu sa použiť výživové doplnky s obsahom železa.

Železo Sucrosomial® obsiahnuté vo výživových doplnkoch SiderAL® prechádza žalúdočným prostredím a ľahko sa vstrebáva v čreve, čím sa predchádza najčastejším ťažkostiam súvisiacim s príjmom železa, ako je podráždenie čriev, pálenie záhy, zmena farby slizníc a zubov. Technológia Sucrosomial® zaručuje aj to, že prípravok nemá kovovú pachuť a je možné ho podávať už od 15 rokov.